Zajmujemy się organizacją szkoleń na zlecenie firm zewnętrznych. Na potrzeby prowadzonej przez nas działalności (podlegającej opodatkowaniu) dokonujemy zakupu usług gastronomicznych, przeznaczonych dla uczestników szkolenia. Czy mamy prawo do odliczenia podatku naliczonego od tych zakupów?
Zasadą jest, że prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego od nabywanych towarów i usług uzależnione jest od związku zakupu z czynnościami opodatkowanymi (art. 86 ust. 1 ustawy o VAT).
Od tej zasady są jednak pewne wyjątki, a jeden z nich dotyczy zakupu usług gastronomicznych. Stosownie bowiem do art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT podatnik nie ma prawa do odliczenia podatku naliczonego w odniesieniu do nabywanych usług noclegowych i gastronomicznych (z wyjątkiem, który nie ma zastosowania w przedmiotowej sprawie).
W związku z powyższym, prawo do odliczenia nie przysługuje w stosunku do zakupu poczęstunku w restauracji. Wynika to ze wskazanego wyłączenia, o którym mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, nawet jeżeli zakup ten ma związek z prowadzoną przez podatnika działalnością opodatkowaną VAT.
Warto przy tym nadmienić, iż katering – co podkreślają organy podatkowe w wydawanych interpretacjach – stanowi usługę odrębną od gastronomicznej i nie stosuje się wobec niej ograniczeń w odliczaniu VAT, o jakich mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT.
Różnica pomiędzy tymi usługami polega na tym, że usługa gastronomiczna świadczona jest w restauracji (tj. w pomieszczeniu będącym w posiadaniu podmiotu realizującego usługę), podczas gdy katering to dostarczenia zamówionej gotowej potrawy do lokalizacji wskazanej przez zlecającego.
Gdyby więc Czytelnik dokonywał zakupu usług kateringowych, wówczas miałby prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego od tego zakupu, dokonanego w związku z organizowanymi szkoleniami. Zakupy te byłyby bowiem związane z działalnością gospodarczą podlegającą opodatkowaniu i tym samym spełnione byłyby przesłanki przewidziane w art. 86 ust. 1 ustawy o VAT.
|